Spring navigation over

Bindestreg i gruppesammensætning

Der er indført en større valgfrihed i Retskrivningsordbogen 2012.
undraw_teacher_35j2(1)

Større valgfrihed i sammensætninger af typen væg til væg-tæppe/væg-til-væg-tæppe (gruppesammensætninger)

Bindestreg er blevet brugt eller kommenteret i alle retskrivningsvejledninger, men den første udførlige vejledning i brugen af bindestreger ser man i Retskrivningsordbogen 1986. Det er fx her man ser typen væg til væg-tæppe omtalt første gang, og her er det reglen at der ikke sættes bindestreg mellem ordene i første led.

I Retskrivningsordbogen 2012 er det blevet muligt at skrive bindestreg mellem alle leddene i sammensætninger hvor førsteleddet består af flere ord (kaldet gruppesammensætninger). Det er altså tilladt at skrive væg-til-væg-tæppelaissez-faire-pædagogikface-to-face-interview og lignende. Man må fortsat godt lade være med at sætte bindestreg mellem ordene i førsteleddet.

Andetleddet er det bageste ord. Man kan kende det på at det er det ord der bliver bøjet.

Førsteleddet er alle de ord der står foran.

Muligheden for at sætte bindestreg mellem alle ordene i førsteleddet kan især være nyttigt når der er forholdsvis mange ord i førsteleddet, eller i mere lejlighedsvise sammensætninger:

kys-mig-straks-hat, falde-på-halen-komedie, på-den-ene-side-og-på-den-anden-side-argumentation, fang-mig-hvis-du-kan-holdning

Det er altså valgfrit om man skriver bindestreger mellem alle ordene i førsteleddet eller ej. Læg dog mærke til at man altid skal huske at sætte bindestreg mellem førsteleddet (som kan bestå af mere end et ord) og andetleddet. De valgfri bindestreger gælder kun førsteleddet.

Bemærk at reglen også gælder hvis andetleddet består af flere ord, fx ovn-pommes frites, der altså også kan skrives ovn-pommes-frites.

Se flere eksempler i afsnittet om gruppesammensætninger i retskrivningsreglerne.

Når førsteleddet består af et navn med flere ord, skal der dog ikke sættes bindestreg mellem navnedelene:

Max Planck-instituttet, Carl Nielsen-symfonien, New York-rejse

Læs alle reglerne for bindestreger i § 57.

Se også Sproghjælp om bindestreger.

Litteratur:

Jacobsen, Henrik Galberg (2010). Ret og skrift. Officiel dansk retskrivning 1739-2005. Dansk Sprognævns skrifter 42, især s. 584.