Linksamling
Eksempler på skriveguider og sprogpolitikker
Danmarks Domstole
I 2008 lancerede Danmarks Domstole et sprogprojekt som de kaldte Sprogpolitik for Danmarks Domstole. Visionen for projektet var at kommunikationen fra Danmarks Domstole skal afspejle ”en højt respekteret og tillidsskabende organisation, der løser sine opgaver med højeste kvalitet, service og effektivitet.”
– og uden omsvøb tak!
Link til en komplet indskanning af Bent Møllers hæfte ”- og uden omsvøb tak!” fra 1981. Hæftet er målrettet til offentligt ansatte der vil arbejde mod at skrive mere forståeligt for borgerne. Hæftet formidler sine pointer omkring skriftlig formidling på en klar og tilgængelig måde – selvom nogle af de konkrete eksempler naturligvis er forældede efter 30 års skriftsproglig udvikling. Dansk Sprognævn har forsøgt at indhente tilladelse fra alle relevante parter til at lægge “- og uden omsvøb tak!” på nettet. Hvis man mener at offentliggørelsen af publikationen krænker ens ophavsret, bedes man kontakte adm@dsn.dk.
Vejledning om sproget i love og andre retsforskrifter
Lovtidendeudvalget udformede i 1969 i samarbejde med Dansk Sprognævn en vejledning om sproget i love og andre retsforskrifter.
Sprogpolitik og skrivevejledning for borger.dk
Link til borger.dk’s sprogpolitik og vejledning for produktion af tekster til borger.dk.
Håndbog i klarsprog for hos ansatte for Folketingets Ombudsmand
Link til en pdf-udgave af Håndbog i klarsprog for Folketingets Ombudsmand, som er skrevet af Pia Jarvad og Jørgen Schack.
Håndbøger og artikler om at planlægge og implementere sprogpolitiske projekter
Det laaange seje træk
En artikel af Louise Seest fra Domstolsstyrelsen i Nyt fra Sprognævnet fra marts 2005. Artiklen handler om arbejdet med at implementere Sprogpolitik for Danmarks Domstole i praksis.
Sprogpolitik som problemknuser
Artiklen er skrevet af Yngve Søndergaard og handler om hvordan man kan tilrettelægge et sprogpolitisk projekt.
Klar, men aldri ferdig. En praktisk veileder i klarspråksarbeid (2010)
I forbindelse med projektet Klart språk i staten har Norsk Språkråd udgivet en bog der bl.a. handler om hvordan man kan tilrettelægge sprogprojekter i det offentlige.
Klarspråk lönar sig – Klarspråksarbete i kommuner, landsting och statliga myndigheter
Håndbogen formidler en række erfaringer med sprogprojekter i den offentlige sektor i Sverige. Bogen indeholder casebeskrivelser af sprogprojekter og råd om hvordan man tilrettelægger et sprogprojekt.
Når hurraråbene har lagt sig. Hvordan understøtter man klarsprogsarbejdet i hverdagen? (2007)
Denne artikel beskriver en række værktøjer til at give et sprogprojekt en bedre chance for at slå igennem. Artiklen er skrevet af Sabine Kirchmeier-Andersen, tidligere direktør for Dansk Sprognævn.
Effektmåling af sprogpolitiske projekter
Sprognævnets analyse af politiets anmeldelseskvittering
Dansk Sprognævn har bl.a. set på sammenhængen mellem de 3 dokumenter som en anmeldelseskvittering består af, og vurderet i hvor høj grad det vil være muligt for den forurettede borger at forstå indholdet i kvitteringen. Læs mere i nyheden om politiets breve.
Analyse af kommunernes tekster
Rigsrevisionen bad i 2014 Sprognævnet om at foretage en analyse af udvalgte kommuners skriftlige kommunikation med borgerne i forbindelse med fejludbetaling af sociale ydelser.
Mere om Sprogpolitik for Danmarks Domstole
I artiklen redegør Anne Kjærgaard (tidligere medarbejder i Dansk Sprognævn) for de tekstlige effekter af et sprogprojekt i Danmarks Domstole. Desuden diskuterer hun forklaringerne på projektets gennemslagskraft.
Undersøgelser af forståelsen af sprog fra det offentlige
Svære ord 2010: Undersøgelsen
Artiklen er skrevet af Randi Skovbjerg Sørensen og handler om hvordan borgerne forstår ord der bruges i tekster fra det offentlige.
Borgernes mening om det offentliges sprog
I artiklen undersøger Ingrid Sørensen hvad modtagere af tekster fra det offentlige mener om forskellene mellem ’kancellistilstekster’ og tekster der er søgt skrevet i et mere tilgængeligt sprog.
De nordiske sprognævns klarsprogsarbejde
Klarspråk i Norge
På Språkrådets hjemmeside er der både tips og tricks til arbejdet med sprogprojekter.
Svensk Språkråds klarsprogsside
Svensk Språkråd arbejder bl.a. med at fremme klarsprog. På hjemmesiden kan du bl.a. downloade en inspirationsfolder til at arbejde med klarsprog.
Klarspråk i Norden – Rapporter fra nordiske klarsprogskonferencer